Pethőhenye

A község könyvtára:
A településen az 50-es években létesült könyvtár 1991-ben megszűnt. 2007-től mozgókönyvtári szolgáltatóhely, amely lehetővé teszi, hogy rendszeresen frissüljön a könyvkínálat, elérhetők CD-k, DVD-k, újságok, folyóiratok, valamint rendelkezésre áll a szolgáltató könyvtár teljes állománya is. A könyvtár 2008. június 6-án vette fel Gaál Károly nevét, aki 40éven keresztül volt tanító-könyvtáros a községben.
A felújított helyiségbe költözött községi könyvtár a jegyzőségi hivatallal és orvosi rendelővel egy épületben működik. Állománya több mint 1700 db dokumentum.

Cím: 8921 Pethőhenye, Hunyadi u. 2.
Könyvtáros: Deák István Györgyné 30/828-6145

Könyvtári nyitva tartás:
Hétfő: 17.00 - 19.00
Péntek: 15.00 - 19.00

Szolgáltatások:
-kölcsönzés
-helyben olvasás
-számítógép használat
-internetezés
-nyomtatás
-fénymásolás
-könyvtárközi kölcsönzés
-rendezvények
-használóképzés

Nézze meg galériánkat!

A községről:
Pethőhenye Zalaegerszegtől 10 km-re északkeletre, a Zala folyó jobb partján húzódó hatalmas dombsor oldalában található. Középkori alapítású, a XIII-XIV. században már feltűnik az oklevelekben, Hene néven, amely német eredetű birtokosra utal. Ezen a néven több település is létezett (Kis-Pető-Ördöghenye), melyek 1943-ban egyesültek. A török háborúkban a falu elpusztult. A XVIII. században a Festetics családnak volt itt uradalma; jelentős volt a szőlőhegyekben élő lakosság aránya is. A XX. század első felében csaknem ezer lakosa volt, napjainkban 444-en lakják Megközelíthető közúton Zalaegerszeg felől, Zalaszentivánon keresztül, vagy a 76-os útról Alsónemesapátin letérve. Vasútállomása a Bajánsenye-Zalaegerszeg-Boba vonalon, Zalaszentivánon van. A község ékessége a Makovecz Imre által tervezett templom; a faluházban található könyvtár Gaál Károly egykori tanító és könyvtáros nevét viseli.

Honlap