Mozgókönyvtári hírlevél 2009. 2. szám

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár információs tájékoztató hírlevelének elsőszámú címzettjei azoknak a településeknek az önkormányzatai és könyvtári szolgáltató helyei, amelyek az intézménytől rendelték meg a mozgókönyvtári szolgáltatást, valamint a többcélú kistérségi társulások irodáinak azon munkatársai, akik a mozgókönyvtári ellátással is foglalkoznak. A hírlevélről az érintettek e-mailben értesülhetnek, de megtalálható honlapunkon is:

Információs nap a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban
"Digitális felzárkóztatás - könyvtárak az e-közszolgáltatásokért" címmel szeptember 21-én 10.00 órától a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban információs napra kerül sor, amelyre szeretettel várjuk valamennyi könyvtáros kollégánkat, valamint az önkormányzatok és a kistérségek képviselőit. A részetes programról a későbbiekben intézményünk honlapján lehet tájékozódni: http://www.dfmk.hu/aktualis.html
A program megvalósítását a Magyar Könyvtárosok Egyesülete "MENET" elnevezésű infokommunikációs tárgyú pályázata teszi lehetővé.

Internet használói tanfolyam
2009-ben is folytatódik a községekben a Deák Ferenc Megyei Könyvtár szervezésében a 20 órás internet használói képzés. Augusztus 25-én Nemesapátiban indul el a tanfolyam, hamarosan Zalaszentmihályon és Zalabérben is elindul a képzés.
Továbbra is kérjük, hogy jelentkezzenek azok a községek, ahol biztosítani tudják a képzés feltételeit (4-5 számítógép internet eléréssel). A résztvevők a számítógép használat és az internetezés alapjait ingyenesen sajátíthatják el, megtanulhatják többek között az elektronikus levelezést, az elektronikus ügyintézést is. A foglalkozásokra általában hetente 1 alkalommal kerül sor 5-6 fő részvételével. A tanfolyamokra bárki jelentkezhet, előképzettség nem szükséges, az elvégzéséről tanúsítványt kapnak.

Rendezvények a községekben
A Ünnepi Könyvhét keretében a Deák Ferenc Megyei Könyvtár négy rendezvényt szervezett a községekben: Június 3-án Zalaszentmihályon "Személyes évek" - két költő két világ címmel irodalmi estre került sor. A rendezvényen Turbuly Lilla és Tóth Imre költőkkel találkozhattak az érdeklődő olvasók, a moderátor szerepét dr. Gyenes Imre töltötte be.
Június 5-én Pölöskén "Az én Toszkánám" c. kötet bemutatójára került sor. Vendégeink voltak: a szerző, Ézsiás Erzsébet valamint a kiadó vezetője, Kemény András. Közreműködtek Madarassy István, Meskó Bánk.
Június 8-án Zalaszentivánon és Búcsúszentlászlón két író volt vendégünk az elsősorban gyermekeknek tartott találkozókon: Nógrádi Gábor és Nógrádi Gergely.
Valamennyi rendezvényről képgaléria is látható a http://www.dfmk.hu/mozgokonyvtar/index.htm weboldalon.
Októberben a könyvtári napok keretében, majd november végén a gyermekkönyhéten is szervez a megyei könyvtár programokat a községekben. A helyi igényeket a könyvtárosok, illetve az önkormányzatok is jelezhetik.

Állományellenőrzés, selejtezés, állományrendezés
Folytatódott a könyvtári állományok rendbetétele a községekben. Áprilistól júniusig a közel 8 ezer kötetes zalabéri könyvtár állományellenőrzésére került sor. Az előkészítő munka is egy hónapot vett igénybe, mert rendbe kellett tenni a raktári nyilvántartást is. A tételes revízió mellet háromezer kötetetselejteztek ki a megyei könyvtár munkatársai, amit a zalabéri önkormányzat megpróbált értékesíteni - könyvvásárt tartottak a lakosság körében. A könyvtárterem teljesen átalakult a munkák során, a nagyobb tér otthonosabbá és áttekinthetőbbé vált. A nyár folyamán a helyi önkormányzat kisebb felújítást is végzett a könyvtárban, a könyvtárátadó ünnepségre a falunapon, szeptember 13-án kerül sor.
A nyár folyamán a Deák Ferenc Megyei Könyvtár hálózatgondozó szolgálata további községekben, Zalaistvándon, Csödén, Gyűrűsön, Almásházán, Zalaszentlőrincen állította helyre a raktári rendet, illetve végezte el az elhasználódott és elavult könyvek selejtezését. Mindegyik könyvtárban új feliratok segítik az olvasókat az eligazodásban.
Ősszel is tovább folynak ezek a munkálatok a helyi könyvtárosokkal egyeztetve Pókaszepetken, Bagodban, Pethőhenyén, Zalaszentivánon, és Zalavégen.

Vándorkiállítás a könyvtárakban
Országos kezdeményezésre Magyarország ötéves EU csatlakozása alkalmából, öt tablóból álló mobil kiállítással emlékeznek meg a könyvtárak az évfordulóról. Az 5 sorozatból álló anyag május 1-től december 31-ig vándorol könyvtárról könyvtárra, így a megyében egy időben 5 helyszínen is látható. A tablók mellett TOTÓ-t is kapnak a könyvtárak, amelyet a kiállítás látogatói kitölthetnek. Érdemes egy gyűjtődobozt kihelyezni erre a célra, és helyes megfejtőket helyben jutalmazni is lehetne.
A Deák Ferenc Megyei Könyvtár a mozgókönyvtári ellátásban részesülő települések közül a következő helyekre juttatja el a tárlatot: szeptemberben Zalabérben, októberben Pókaszepetken, novemberben Bagodban, december Pölöskén lesz látható az 5 tablóból álló vándorkiállítás. A kiállítás anyagát a megyei könyvtár kiszállítja. A kiállítás meghirdetéséről, elhelyezéséről, esetleg ünnepélyes megnyitóról és a kiállításhoz csatlakozó egyéb rendezvényekről (pl. előadás) a községek gondoskodnak.

Szerkesztette: Sebestyénné Horváth Margit
Deák Ferenc Megyei Könyvtár, 8900 Zalaegerszeg, Deák tér 6.
Telefon, fax: 06 - 92 - 312533
E-mail: shmargit@dfmk.hu