Mozgókönyvtári hírlevél 2010. 2. szám

Elismerés

Augusztus 1-én nagyszabású falunapra került sor Kemendolláron. Ez alkalomból kitüntetést kapott Szabóné Baján Erzsébet, a kultúrház és a könyvtár vezetője (akinek mi is szívből gratulálunk), és Széchenyi-emlékplakettet vehetett át intézményünk, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtár is, elismerve a település számára nyújtott színvonalas mozgókönyvtári szolgáltatást.

A mozgókönyvtári szolgáltatás népszerűsítése

Deák Ferenc Megyei Könyvtár által elnyert, "Komplex, sokrétű mozgókönyvtári ellátás népszerűsítése" című pályázat keretében - együttműködve a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárral és a zalaegerszegi József Attila Városi Könyvtárral - négy zalai kistérség (keszthelyi, zalaszentgróti, pacsai, zalaegerszegi) mozgókönyvtári szolgáltatásának népszerűsítő anyagát készíttette el. Megterveztettük a szolgáltatás egységes logoját, az egyes kistérségekre jellemző mappákat készíttettünk, és minden, a szolgáltatásba bevont településnek önálló betétlapot is szerkesztettünk, amelyek a mappában, vagy önállóan kerülnek felhasználásra. A szolgáltatás népszerűsítésére nagyméretű plakátok is készültek.
A népszerűsítő anyagokat eljuttattuk többek között az érintett települési könyvtárakba, a fenntartó önkormányzatokhoz és a kistérségi irodákba.

Őszi Könyvtári Napok rendezvényei a szolgáltatóhelyeken

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár az NKA támogatásával szervezi meg Zala megyében az Őszi Könyvtári Napok rendezvénysorozatot. A részletes programról tájékozódni lehet az intézmény honlapján: http://www.dfmk.hu.
A mozgókönyvtári szolgáltatóhelyeken az alábbi programra kerül sor:

október 6. 17.00 Az egészséges család. Immunerősítő gyógynövények. Éder Katalin dietetikus előadása (Pölöske)
október 7. 17.00 Gazdálkodik a család. Ősi zalai gyümölcsfák nyomában. Előadó: Kovács Gyula erdész az "Év zalai embere" (Zalaszentmihály)
október 8. 17.00 Gazdálkodik a család. Ősi zalai gyümölcsfák nyomában. Előadó: Kovács Gyula erdész az "Év zalai embere" (Nemeshetés)
október 8. 18.00 Tanul a család. A Szent Jakab zarándokút Spanyolországban. Képes beszámolót tart: Koronczi István előadása (Pókaszepetk)
október 11. 11.00 Az egészséges család. Utam a rákból az életbe. Koronczi Éva előadása (Zalaistvánd)
október 11. 16.00 Az egészséges család. Utam a rákból az életbe. Koronczi Éva előadása (Pakod)
október 8. 17.30 Tanul a család. A Szent Jakab zarándokút Spanyolországban. Képes beszámolót tart: Koronczi István előadása (Kemendollár)

A későbbiekben novemberben gyermekeknek szóló irodalmi programokat szervezünk. Szeretnénk meghívni Bosnyák Viktória, Sohonyai Edit, Nógrádi Gábor írókat, Balogh József költőt valamit a Lábita Színházat.

Továbbképzés

A mozgókönyvtári szolgáltatóhelyek könyvtárosai számára az idei továbbképzést október 18-án tartjuk a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban, amelyre feltétlenül számítunk valamennyi vidéki kollégánkra, hiszen a TEXTLIB integrált rendszer, valamint a intézményi honlap és az online katalógus használatával ismerkedhetnének meg. A foglalkozást a TIOP-1.2.3-08/1 pályázatból kialakított új oktatási kabinetben tartanánk meg. A programról a későbbiekben meghívót is küldünk az érintetteknek.

TEXTLIB kistérségi modul üzembe állítása

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár szeptemberben üzembe állítja az intézmény által használt TEXTLIB könyvtári integrált rendszer fejlesztéseként a kistérségi modult, amelynek segítségével közös adatbázisban tudjuk nyilvántartani valamennyi szolgáltatóhely állományát. Így végre elkezdődhet a települési könyvtárak állományának elektronikus feldolgozása, amely több évig fog eltartani. Ahhoz, hogy a településeken is csatlakozni tudjanak a megyei könyvtár központi adatbázisához, feltétlenül szükséges minden településnek megvásárolni a TEXTLIB munkaállomás programot.

Közkincs Kerekasztal ülése Zalaigricén

A Pacsai Kistérség Közkincs Kerekasztal 2010. augusztus 5-én tartotta legutóbbi ülését, Zalaigricén. Bóbics József polgármester büszkén mutatta be a települést, és elismeréssel szólt a mozgókönyvtári szolgáltatásról is.
Németh Zsuzsanna közreadta a nyomtatásban megjelent Pacsai Közérdekű Tankatalógust és a Kistérségi Kulturális Ajánlót.
A kerekasztal tagjai értékelték rajz- és fotó pályázatra beérkezett alkotásokat. Az ünnepélyes eredményhirdetésre várhatóan szeptember 11-én kerül sor. Intézményünk aktívan részt vett a munkában és különdíjakat is ajánlott fel az alkotóknak.

Szerkesztette: Sebestyénné Horváth Margit
Deák Ferenc Megyei Könyvtár, 8900 Zalaegerszeg, Deák tér 6.
Telefon, fax: 06 - 92 - 312533
E-mail: shmargit@dfmk.hu