Mozgókönyvtári hírlevél 2011. 3. szám

 

Felhívás

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár a Zalai Tudástár keretében elkészíti a Zala megyei helységek képes ábrázolását tartalmazó adatbázisát. Az adatbázis a könyvtár helytörténeti értékű kép- és képeslap gyűjteményére épül; az adatbázis minél teljesebbé tételéhez várjuk mindazok jelentkezését, akiknek birtokában a jelenlegi vagy az egykori Zala megye helységeit ábrázoló képeslap vagy egyéb, beazonosítható kép van, és azt hajlandó az adatbázis rendelkezésére bocsátani. Könyvtárunk képeket nem vásárol, amennyiben a tulajdonos a képet visszakéri, az elektronikus másolat elkészítése után azt visszaadjuk. Az adatbázis a Deák Ferenc Megyei Könyvtár honlapján válik elérhetővé, így viszi el Zala megye hírét a világba. Jelentkezni lehet könyvtárunkban személyesen, postacímünkön vagy az info@dfmk.hu e-mail címen!

Rejtvényfüzet

Nyáron is vár a könyvtár! címmel szórakoztató rejtvényfüzetet kínálunk a gyermekeknek a szünidőre. A rejtvényes feladatokat tartalmazó füzetünket kitöltő gyermekek között ajándékokat sorsolunk ki szeptemberben. Az érdeklődők lakóhelyük könyvtárában juthatnak a rejtvényfüzethez. A rejtvényeket Tóth Renáta gyermekkönyvtáros állította össze.

Rendezvények

Második alkalommal került megrendezésre 2011. június 8-án a zalaszentgróti kistérséghez tartozó Kehidán a Deák-kúriában a Múzeumok éjszakája program, amelynek egyik szervezője és támogatója a Deák Ferenc Megyei Könyvtár volt.

2011. június 21-én 17 órától Zalaszentlőrincen a megújult községi könyvtárban kézműves foglalkozásra került sor, melyet Tóth Renáta gyermekkönyvtáros vezetett.

2011. augusztus 13-án Alibánfán a Falunapon 13.00 órától kézműves foglalkozásra került sor. Az intézményünk által szervezett programon Pintér Györgyike foglalkozott a gyerekekkel.

Nemessándorházán az augusztus 20-i ünnepség keretében került sor Sándor Gyula: Nemessándorháza története c. monográfiájának bemutatására, amely a környező települések történetébe is bepillantást nyújt. A kötetet Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.  A szerző ajándékaképpen a könyv minden érintett település könyvtárában hozzáférhetővé válik.

Augusztus 27-én Nemesrádón a falunapon Gönczi Ferenc születésének 150. évfordulójára emlékeztünk. A program intézményünk aktív közreműködésével valósult meg: részt vettünk többek között a Gönczi-kiállítás összeállításában fotók és helyi paraszti eszközök felhasználásával, készítettünk egy kis füzetet, amely Gönczi Ferenc életét és munkásságát mutattuk be, valamint egy rejtvényfüzetet is. 

A falunap a templomkertben tartott ünnepi megemlékezéssel és kiállítás megnyitóval vette kezdetét. Gazdagné Gecse Anna polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Vígh László országgyűlési képviselő mondott beszédet. A kiállítást Kiss Gábor ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, majd koszorúzásra került sor. A rendezvény a falu központjában felállított sátorban folytatódott: itt zajlott a kézműves foglalkozás a gyerekeknek Tóth Renáta gyermekkönyvtárossal, és itt került sor  "A nevetés egészség" c. kötetet alapján a göcseji anekdoták előadására (Kiss Gábor, Sebestyénné Horváth Margit). A különböző kulturális programok alatt a közönség körében a Gönczi Ferencről készített ismertetőt és rejtvényfüzetet is népszerűsítettük. A legjobb megfejtők között értékes könyvjutalmat osztottunk szét.

 

 

Szerkesztette: Sebestyénné Horváth Margit

Deák Ferenc Megyei Könyvtár, 8900 Zalaegerszeg, Deák tér 6.

Telefon, fax: 06 - 92 - 312533

E-mail: shmargit@dfmk.hu